Reis door het Nederlands 1 - Fries en Stellingwerfs

Image

In het najaar van 2022 bracht Tsead Bruinja ‘De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie' uit. Die aanleiding was voor een serie luistermiddagen in het Vredeskerkje van Bergen aan Zee. Op zondag 23 april 2023 was de eerste editie van ‘Reis door het Nederlands’. 

‘Reis door het Nederlands’ voert je in vijf luistermiddagen mee door het Fries en Stellingwerfs, het Sranantongo en Sarnami, het Arabisch van Tunesië en Irak, Gebarentaal en Spoken Word en eindigt in het Hollands van de Westfriezen, Volendammers en Derpers.

In deze podcast kun je mee op reis door het Fries van voormalig dichter des vaderlands Tsead Bruinja en muzikant Zea, alias Arnold de Boer en het Stellingwerfs van dichter Johan Veenstra. En ik spreek met Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en academische communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en dialectoloog bij het Meertens Instituut in Amsterdam, over het Nederlands en al die taalvariaties die aan de oorsprong daarvan liggen.

De volgende editie is op zondag 7 mei 2023 en voert ons door het Sranantongo van spoken word artiest Onias Landveld, Raj Mohan zingt gedichten in het Sarnami. En Kenneth Herdigein neemt ons mee in zijn liefde voor taal met de voorstelling ‘Mei en de vuilnismannen van de ziel’ waarin hij laat horen hoe de Nederlandse Tachtigers en Surinaamse vijftigers zielsverwanten zijn.

Reis door het Nederlands wordt samengesteld in samenwerking met Tsead Bruinja en is een coproductie van Vrienden van het Vredeskerkje en stichting Mediaridders. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Bergen, het Lirafonds, Taqacultuurfonds en de stichting Graven en Verhalen. 

Meer informatie: reisdoorhetnederlands.nl

Auteur