Reis door het Nederlands 3 - Arabisch uit de polder

Image

Het is een warme zondag, 18 juni 2023. In het Vredeskerkje in Bergen aan Zee vindt de derde editie van Reis door het Nederlands plaats. De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie, samengesteld door Tsead Bruinja, vormt de aanleiding voor deze reis. De bloemlezing bevat niet alleen gedichten in het Standaard Nederlands, maar juist in al die talen, dialecten, straattalen en mengtalen die aan Nederland verbonden zijn. Omdat Nederlandse poëzie zoveel meer omvat dan Nederlands alleen. Meertaligheid zit diep in het DNA van onze cultuur.

In vijf zondagmiddagen veranderen we het Vredeskerkje in een teletaalmachine waarin we een poëtische reis maken langs het Fries en Stellingwerfs, Sranantongo en Sarnami, Gebarentaal en Spoken Word, het Hollands van de Westfriezen, de Volendammers en de Derpers. 

Vandaag reizen we door het Arabisch uit de polder met gedichten van de Tunesisch Nederlandse Lamia Makaddam en de Iraaks-Nederlandse Mowaffk Al-Sawad. De Bergen aan Zeese zangeres en theatermaakster Maya Link deed onderzoek naar haar Joods-Iraakse wortels, voor haar muzikale theatervoorstelling ‘Geboortegrond’, waarvan ze delen aan ons laat horen. Zij wordt daarbij begeleid door de Syrisch-Nederlandse zangeres en Ud-speler Nour Wahedi.

Reis door het Nederlands is een coproductie van Vrienden van het Vredeskerkje en Mediaridders en wordt financieel ondersteund door de gemeente Bergen, het Lira Fonds, het Taqa Cultuurfonds en Stichting Graven en Verhalen. Geluidsmontage en nabewerking door Kasper Kalf, technische ondersteuning door Sjoerd Kaandorp, en inhoudelijke samenstelling door Jasmijn Snoijink.

Meer informatie op reisdoorhetnederlands.nl.

Auteur